Jerks of Klojo's kunnen een organisatie aardig 'op zijn kop zetten', kunnen zelfs de doelstellingen en de continuïteit van de organisatie in gevaar brengen. Op een moment dat de arbeidsmarkt onder druk staat, zoals nu, is het risico groot dat u niet 'de juiste man / juiste vrouw op de juiste plaats aanneemt'. Sterker nog er bestaat een redelijk kans, zelfs risico, dat u een Klojo aanneemt met alle gevolgen van dien (en niet alleen m.b.t. 'die ene sufdag')
Om u te helpen heb ik hier voor u de Jerk of Klojo test zodat u de Klojo in een vroegtijdig stadium (h)erkent, niet aanneemt, aanpakt, eventueel verwijdert en op die manier reële risico's voorkomt.
Er is sowieso 1 Westerse organisatie die het risico van het aannemen van Klojo's of Jerks in haar Mission Statement heeft opgenomen, zo schrijft McKinsey in haar Quarterly. Het is software bedrijf SuccessFactors zij vermelden al 7 jaar hierover in hun Mission Statement: 'employing no jerks!' In het arbeidscontract is zelfs opgenomen: “I will be a good person to work with—not territorial, not be a jerk.” Uw handtekening graag.
CEO Kars Dalgaard over dit statement: "Our organization will consist only of people who absolutely love what we do, with a white-hot passion. We will have utmost respect for the individual in a collaborative, egalitarian, and meritocratic environment—no blind copying, no politics, no parochialism, no silos, no games, —just being good!” (nb: accentuering van mij; ws)
Dalgaard en de zijnen zijn er 'door schade en schande' achter gekomen dat Jerks funest zijn voor de organisatie, voor haar medewerkers, voor haar klanten, voor haar stakeholders, voor de continuïteit. Actie! dus.
Hoe herken je nu zo'n Jerk, zo'n Klojo? Nu, auteur Robert Sutton geeft in zijn nieuwe boek 'The No-Asshole Rule' een test die hier ook toepasbaar is, want transfomeert een Jerk zonder ingrijpen niet snel naar een AssHole?
Daarom, leg uw medewerkers, uw managers én uzelf naast deze meetlat, deze test, deze Dirty Dozen, en grijp in als er Klojo's zijn!
The Dirty Dozen, gedrag waaraan de Klojo te (h)erkennen is:
- 1. het uiten van persoonlijke beledigingen.
- 2. zich continu bemoeien met het werk, de werkomgeving van collegae.
- 3. ongewenst fysiek contact (in welke vorm dan ook)
- 4. beledigingen en (be)dreigingen, zowel verbaal als non-verbaal.
- 5. sarcastische grappen en plaagstootjes die maar 1 doel hebben: het beledigen van de ander.
- 6. flauwe, aanstootgevende e-mails en telefoontjes
- 7. status gebruiken om slachtoffers te intimideren
- 8. anderen publiekelijk belachelijk maken
- 9. brutale onderbrekingen van een ander
- 10. indirecte aanvallen, roddels verspreiden
- 11. gemene blikken werpen
- 12. mensen behandelen alsof zij onzichtbaar waren
Scores.
Afhankelijk van de 'Normen en Waarden' in uw organisatie bepaalt u nu bij welke score dat u ingrijpt. Ik doe hier maar een voorzet, zo gezegd een 'Nederlandse voorzet':
- 0 - 4 goed; 'het valt allemaal wel mee; anderen moeten niet zo zeuren, wij zijn toch volwassenen'
- 5 - 8 goed; 'ik moet hem er nu toch eens op aanspreken, ik krijg te veel signalen over zijn gedrag'
- 9 - 12 goed; 'ontslaan? dat kost alleen maar veel geld bij de kantonrechter, eens zien of er geen andere functie is voor hem.....'
Nu hoop ik toch niet dat u hoog scoort.
Lars Dalgaard c.s. namen in ieder geval hun maatregelen, maatregelen tot op een Strategisch niveau: 'No Jerks allowed' dus. Zelfs een score van '1' op the Dirty Dozen is voor SuccessFactors al te veel.
Wat u ook besluit voor uw organisatie weet 1 ding: Being a Jerk is Contagious! (nb: voordat u het beseft heeft u er nog meer, van die Klojo's.)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>